#arbetsmiljölyft3

Megapausen semester är till ända. Men det finns anledning för arbetsgivare att se till att medarbetare optimerar sina krafter och blir sitt bästa ”produktionsjag” kontinuerligt under arbetsåret.

Såklart är den långa pausen semester viktig. Den fyller många behov. Vi får äntligen vara tillsammans med dem vi vill, vi upplever saker och kopplar av. Vi kommer förhoppningsvis tillbaka starkare och effektivare. I Sverige har vi lagstadgad semester betald av arbetsgivaren för att medarbetarna ska få en lång sammanhängande ledighet från sitt jobb. Det är väldigt bra tänkt.

Ta till er forskningen!

Hur ser det ut med återhämtning och reparation under resten av året? Tiotusenkronorsfrågan i den här artikeln är varför företag och organisationer låter produktionsfaktorn hjärnan vara ”ouppstyrd” när man bryr sig om att styra upp och reglera andra delar av arbetslivet och arbetsdagen.

Det är spännande att tänka på varför arbetsgivaren inte tagit sig en titt på hur väl omhändertagen det viktigaste av allt är: hjärnan.

Jag tror det handlar om tre saker:

  • brist på kunskap om all häpnadsväckande och vederlagd forskning som finns kring hjärnans behov för att må bra och prestera
  • att det är svårt att bryta vanor och tänka nytt
  • att vi tror att högre takt, att lägga in en högre växel vid datorn, skapar effektivitet. Eller att springa fortare mellan behandlingsrummen i en sjukhuskorridor är lösningen

Men det börjar snart likna tjänstefel att organisationer och chefer inte förstår det här.

Dansa – pausa

Tillbaka till vitsen med pauser. En paus är ett avbrott i något. Man vet idag att vår hjärna behöver variation av aktivitet och passivitet. Dansa – pausa. Den är skapt för det och tycker det är jobbigt att alltid vara påslagen. Ur ett arbetsperspektiv är det dessutom inte effektivt. Timme efter timme av stimulans, intryck och arbetsuppgifter i utförarläge skapar sämre logik, lägre kreativitet, mindre sorterings- och prioriteringsförmåga. Varför pratas det så lite om det här på arbetsplatser?

Du har inte servat din hjärna på länge!

Precis som Spinning Jenny var en produktionsfaktor på 1800-talet är en medarbetares hjärna en avgörande produktionsfaktor idag. De må låta hårt att prata om en medarbetares huvud på det sättet men jag tror att det kan hjälpa oss i debatten kring hur vi ska komma tillrätta med slutkörda människor som harvar på på alltmer ineffektiva arbetsplatser.

Tillsammans med kapital, lokaler, teknik, knowhow och arbetsmetoder är människan fortfarande nödvändig komponent på de flesta jobb. Mer än någonsin är en medarbetares hjärna och kreativitet det som värdeskapande arbete bygger på.

Konkurrensen och kraven på leverans är hög i arbetslivet idag och pressen är konstant. Vi måste ta hand om det som är värdefullt. Så varför kräver inte arbetsgivare att vi tar pauser och optimerar oss? Allt annat som köps in och läggs mycket pengar på ska ju servas, smörjas, kylas av och rebootas för att räcka länge.

Lägg dessutom till att vi är många som går ut genom jobbdörrarna varje dag och inför helgen och då fortsätter med frenetiskt tempo och activity overload även privat. Och varje semester – är det NÅGON som ligger i en hängmatta NÅGONSIN?

Beordrade pauser för att undvika krampaktiga och halvljumma minutrar vid datorn?

Till min poäng och tanke: arbetsgivaren kanske bör bestämma mer över din hjärnas produktionskvalitet när du är på jobbet? Förutom att skicka iväg medarbetare på megapausen semester också kräva uttag av midi- och mikropauser.

  • Res dig upp från skrivbordet eller lämna en stressig sjukhuskorridor och gå och träna (vet du att du blir smartare genom ca 25% mer blod i huvudet som ett konditionspass ger?)
  • Erbjud en medarbetare dag ledigt för något helt annat än arbete efter en tuff period
  • Gå och slacka/ vila/prata med en kollega/gå på en promenad/meditera
  • Ni som har inbokade fikan på jobbet – fika!
  • Sätta in chip i handlederna på oss? Inte för att mäta och maximera antal tangenttryckningar utan för att mäta att vi verkligen tar pauser

”Hallå, du tar inte hand om din hjärna! Det har vi ju kommit överens om att vi ska göra här!”

Den andra sidan av myntet har ni förstår redan räknat ut, varför hävdar vi anställda inte vår rätt till pauser under dagen och månaden på samma sätt som vi kräver vår semester?

Varför anses det mer slacker-aktigt att strosa runt en stund än att begära en treveckors thailandsresa och lite skönt hävda en time out.

Ett skifte av syssla under en stund ger effekt direkt på koncentrationen och över tid mår du bättre. Börja även lägga märke till hur idérik du blir när du tränar eller mediterar. Så, alla chefer: ge en rejäl belöning i form av en extradag ledigt efter en tuff deadline eller arbetstopp. Det vore att vara nytänkande som organisation!

Over and out.

Arbetsmiljö är ett kraftfullt styrningsinstrument för att bedriva effektiv verksamhet, behålla kreativitet, nå era mål och ha pigga medarbetare som går hem nöjda. Det här är Kapitel 3 i hur det går att tänka i dessa ibland knepiga vägval.